Millaisella pyörällä Saariselän maastoihin?

Polkua, tietä ja tunturia

Saariselkä MTB Stages:n reitit koostuvat pääosin Saariselän tunturi- ja metsäpoluista. Matkan varrella myös jonkin verran hiekka- ja metsäteitä. Polut eivät ole erityisen haastavia teknisesti, joskin tuntureiden päällystöillä on terävää kivikkoa, joka voi hidastaa matkantekoa. Useimpiin suomalaisiin tapahtumiin verrattuna Saariselän reiteillä on pitkiä nousuja ja alamäkiä.

Reittien mäkisyyden vuoksi pyörän on luonnollisestikin hyvä olla mahdollisimman kevyt. Myös rullavuutta kaivataan, joten rengaskooksi suosittelemme 29″:aa. Kaikki reitit on helposti ajettavissa jäykkäperäisellä pyörällä, mutta matkanteko voi olla mukavampaa täysjoustoisella pyörällä. Tuntureiden päällystöjen kivikot ja tunturipaljakan ”patikkoinen” maasto saattaa alkaa jäykkäperäisellä pyörällä tuntumaan selässä viimeistään kolmantena päivänä, jos ei ole tottunut ajamaan etappikisoja.

Lopputulemana nopein mahdollinen pyörä Saariselkä MTB Stages -etappitapahtumaan on kevyt, hyvällä geometrialla varustettu, 100mm molemmista päistä joustava 29″ täysjoustopyörä. Välityksissä kannattaa ottaa huomioon, että paikoin maasto on melko hidasta ja nousut ovat pitkiä, joten kevyetkin välitykset tulevat tarpeeseen!

Renkailla on väliä

Aiemmissa Saariselkä MTB tapahtumissa on nähty melko paljon rengasrikkoja etenkin Palopään ja Urupään huippujen tuntumassa. Rengasrikkojen syy lienee tuntureiden huippujen kivikkoinen maasto, jossa sisäkumit ottavat helposti osumaa ja renkaiden kylkiin voi tulla viiltoja. Mikäli et siis halua tehdä ylimääräisiä pysähdyksiä renkaan vaihdon merkeissä, kannattaa rengastaa pyörä renkailla, joissa on riittävän vahvat kyljet.

Tubeless renkaat on todettu Saariselän maastoissa toimivammiksi kuin sisäkumilliset renkaat. Parhaaksi ratkaisuksi Saariselän maastoissa on havaittu Tubeless readyt Maxxiksen Ikonit tai Ardent racet. Hyvin litkutettuina niillä voi ajaa esimerkiksi 1,5barin paineilla, mikä takaa hyvän pidon tunturimaastoissa, ja ei muuten tarvi pysähdellä rengasrikkojen takia matkan aikana.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s